Στο ιστολόγιό μας, αναφερόμαστε τακτικά στις λεγόμενες "διαταραχές του αυτιού". Μία από αυτές είναι η υπερακοή. Σε αυτό το ιστολόγιο, θα εξηγήσουμε τι ακριβώς συνεπάγεται αυτή η πάθηση και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτήν.
Τι είναι η υπερακούραση;
Η ίδια η λέξη hyperacusis σημαίνει στα ελληνικά "ακούω πολύ". Αυτό ακριβώς σημαίνει αυτή η διαταραχή της ακοής. Δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να βιώνεται ως ενοχλητική, ενοχλητική ή ακόμη και επώδυνη. Σε αυτή την κατάσταση, το άτομο έχει υπερευαισθησία στον ήχο. Ο ήχος δεν μπορεί να φιλτραριστεί σωστά, οπότε μπορεί να περιγραφεί ως δυσάρεστος. Δεν βιώνει κάθε άτομο το ίδιο με αυτή την κατάσταση. Ο βαθμός και η σοβαρότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επιπλέον, δεν σχετίζεται επίσης με την ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Είναι συνήθως χρόνια και συχνά συνοδεύεται επίσης από απώλεια ακοής ή εμβοές (βουητό στα αυτιά). Υπολογίζεται ότι το 3% του ολλανδικού πληθυσμού πάσχει από αυτή την πάθηση.
Ένα όριο ανοχής
Ο καθένας έχει το δικό του όριο ανοχής όταν πρόκειται για ήχο. Μπορείτε να το διαπιστώσετε αυτό από το πόσο δυνατά ανοίγει κάποιος την τηλεόραση ή πόσο δυνατά ακούει κάποιος μουσική. Όπου ένα άτομο μπορεί να ανεχτεί να ακούει ακουστικά ενώ ένα άλλο όχι. Ή όπου ένα άτομο χαμηλώνει την τηλεόραση λίγο πιο σιγά από ένα άλλο. Αυτό είναι ένα όριο ανοχής θορύβου. Εάν υπερβείτε αυτό το όριο, μπορεί να νιώσετε πόνο ή δυσφορία από την ένταση του ήχου. Τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση μπορεί να περιγράφουν τους φυσιολογικούς ήχους ή τους ήχους που κανονικά δεν γίνονται αντιληπτοί ως δυνατοί ως ανυπόφοροι. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν χαμηλό όριο ανοχής στον ήχο. Αν το συγκρίνετε με ένα κουμπί ήχου στο τηλεχειριστήριο, θα μπορούσατε να πείτε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους, το κουμπί της έντασης είναι συνεχώς ρυθμισμένο πολύ ψηλά. Οι άνθρωποι γύρω τους ακούνε τότε κανονικά, αλλά για τα άτομα με αυτή την πάθηση, οι ήχοι είναι υπερβολικά δυνατοί.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υπάρχει ένα δυναμικό εύρος. Το δυναμικό εύρος είναι η ικανότητα που έχουν τα αυτιά μας να προσαρμόζονται γρήγορα σε διαφορετικές ηχητικές εντάσεις. Για παράδειγμα, αν έχετε ανοιχτό ένα ραδιόφωνο και συζητάτε παράλληλα με αυτό, ο συνομιλητής σας μπορεί να κάνει πιο ήπιο ήχο από ό,τι το ραδιόφωνο. Αυτό σημαίνει ότι τα αυτιά σας πρέπει να προσαρμοστούν σε δύο διαφορετικές ηχητικές εντάσεις. Αυτό πηγαίνει καλά για τους περισσότερους ανθρώπους. Επειδή μπορούν να προσαρμοστούν, μπορούν επίσης να ακούσουν καλά και τα δύο κανάλια και τίποτα άλλο δεν είναι λάθος. Στα άτομα με την πάθηση, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο. Δεν έχουν την ικανότητα να δέχονται καλά αυτή την αλλαγή στην ένταση του ήχου. Οι γρήγορες αλλαγές στον ήχο δεν μπορούν να επεξεργαστούν εύκολα από αυτούς. Δεν μπορούν να σιγάσουν τον ήχο και επομένως όλα ακούγονται πολύ έντονα ή πολύ δυνατά.
Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν την ικανότητα να σιγοντάρουν τον ήχο είναι άγνωστο μέχρι σήμερα. Ωστόσο, διάφορες καταστάσεις έχουν συνδεθεί με την υπερακοή. Για παράδειγμα, η κατάσταση αυτή συχνά σχετίζεται με άλλες διαταραχές και είναι αποτέλεσμα αυτών.
Βλάβη στην ακοή
Η κατάσταση πιθανολογείται ότι προκαλείται από βλάβη στο όργανο ακοής. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί, για παράδειγμα, από τραυματισμό ή χτύπημα στο κεφάλι ή από τραύμα που προκαλείται από θόρυβο. Μπορείτε να σκεφτείτε την παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο όπου η ακοή έχει υποστεί βλάβη. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως τραύμα από θόρυβο. Μπορεί επίσης να έχει πάει στραβά κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, προκαλώντας βλάβη στην ακοή. Μπορεί επίσης να υπάρχει βλάβη στο νευρικό σύστημα που προκαλεί αυτή την κατάσταση.
Τέλος, μπορεί επίσης να υπάρχει διαταραχή της επικοινωνίας μεταξύ του οργάνου ακοής και του εγκεφάλου. Τότε δεν μπορεί να γίνει σωστή αντιστάθμιση στα ηχητικά ερεθίσματα. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές με εγκεφαλική αιμορραγία. Επιπλέον, μερικές φορές εμφανίζεται και υπερευαισθησία στον ήχο. Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες και οι συνδέσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Όμως, μέχρι να γίνει γνωστή η αιτία της ίδιας της πάθησης, δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα ούτε για αυτές τις συνδέσεις.
Πώς διαγιγνώσκεται;
Ένας ΩΡΛ γιατρός έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει την υπερακουσία. Αυτό γίνεται μέσω ηχητικών δοκιμών. Κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών, ακούγονται ήχοι σε διαφορετικές συχνότητες και προσδιορίζεται ο βαθμός υπερευαισθησίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υποδεικνύετε σαφώς στον ειδικό πότε ο ήχος είναι πολύ δυνατός, ώστε να γίνει σωστά η διάγνωση. Και φυσικά, μπορεί στη συνέχεια να το λάβει υπόψη του και ο ήχος δεν θα αυξηθεί περαιτέρω. Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι είναι πολύ λίγα γνωστά για τα αίτια. Καλό είναι λοιπόν να ζήσει κανείς με αυτό, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό στην αρχή.
Για πολλούς ανθρώπους, το να πάνε στο γιατρό για να πάρουν μια διάγνωση είναι ήδη ένα τεράστιο βήμα, αλλά να ξέρετε ότι δεν πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Μετά τη διάγνωση, μπορείτε επίσης να το συζητήσετε με άλλους, ώστε να σας λάβουν επίσης υπόψη τους.
Ζώντας με υπερακοή και προστασία της ακοής από υπερακοή
Οι ήχοι γύρω σας δεν μπορούν, φυσικά, να σταματήσουν. Σκεφτείτε το θρόισμα του χαρτιού, ή τους ανθρώπους που μιλούν ή ακόμα και τα παιδιά που ουρλιάζουν. Επιπλέον, ακόμη και η μουσική υπόκρουση σε ένα εστιατόριο μπορεί να είναι ενοχλητική. Αυτοί οι ήχοι δεν μπορούν να αποφευχθούν. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τους αποφύγετε, αλλά πάντα θα υπάρχει θόρυβος. Ως εκ τούτου, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αποδεχτείτε την κατάσταση. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο βήμα για πολλούς ανθρώπους, αλλά να ξέρετε ότι δεν είστε ο μόνος ent που έχει αυτή την κατάσταση. Αναζητήστε ομότιμους ή μιλήστε γι' αυτό με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Δεν υπάρχουν φάρμακα κατά της πάθησης. Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν την πάθηση, με αποτέλεσμα να την προκαλούν ή και να την επιδεινώνουν.
Συμβουλή #1: Προστατέψτε τα αυτιά σας
Ακριβώς επειδή δεν είναι ορατό στους άλλους ότι έχετε υπερακούραση, είναι σημαντικό να μιλήσετε γι' αυτό. Ένα κέντρο ακοολογίας ή μερικές φορές ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε, αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συμβουλευτικής, εστιάζουμε επίσης σε ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας στην καθημερινή ζωή. Αυτές οι ασκήσεις εστιάζουν στους ήχους γύρω σας και στο να συνηθίσετε σε αυτούς. Μέσω τέτοιων ασκήσεων, μπορείτε να μάθετε πώς να αντιδράτε λιγότερο ευαίσθητα στους ήχους.
Εκτός από την αποδοχή της, είναι φυσικά επίσης σημαντικό να προστατεύετε την ακοή σας. Η προστασία της ακοής της υπερακοής γίνεται με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποφυγή δυνατών θορύβων. Για παράδειγμα, δεν συνιστάται να πηγαίνετε σε μέρη όπου η δυνατή μουσική είναι βασικό στοιχείο ή να ακούτε δυνατή μουσική με ακουστικά, ενώ μπορείτε να το κάνετε και με σίγαση του ηχείου. Αποφεύγοντας τέτοια πράγματα, εξασφαλίζετε ότι η ακοή σας δεν θα υποστεί (περαιτέρω) βλάβη, αν αυτή είναι η αιτία της πάθησης. Διότι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να την επιδεινώσετε, αν δεν το λάβετε υπόψη σας. Να θυμάστε ότι είναι μη αναστρέψιμο, όταν η ακοή σας μόνο καταστρέφεται περαιτέρω.
Συμβουλή #2: Αναζητήστε την αναγνώριση
Ένα από τα δύσκολα πράγματα όταν έχεις μια πάθηση είναι η αναζήτηση αναγνώρισης. Επειδή δεν είναι κάτι συνηθισμένο, θα κάνετε μερικούς ανθρώπους να αναρωτιούνται όταν τους λέτε τι έχετε τώρα. Αλλά αυτό δεν το καθιστά παράξενο. Οι γύρω σας πρέπει να σας καταλάβουν και να δείξουν κατανόηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Παίρνοντας αυτή την αναγνώριση, η ζωή σας θα είναι πολύ πιο ξεκούραστη και θα ξέρετε ότι έχετε την υποστήριξη των γύρω σας. Δεδομένου ότι ελάχιστα είναι γνωστά για την κατάσταση αυτή προς το παρόν, το κύριο πράγμα τώρα είναι να μάθετε να ζείτε με αυτήν και να ενημερώνετε καλά τους γύρω σας.