Ο υπερβολικός θόρυβος στο χώρο εργασίας έχει δυσάρεστες συνέπειες για την ακοή. Οι αριθμοί 80 ντεσιμπέλ και 85 ντεσιμπέλ είναι σημαντικοί εδώ. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας εξηγήσουμε γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε προσαρμοσμένες ωτοασπίδες στα 80+ db και γιατί τα ωτοπλαστικά προστασίας της ακοής μπορούν να αποτελέσουν θεόσταλτο δώρο.
Επομένως, η απώλεια ακοής λόγω θορύβου κατά τη διάρκεια της εργασίας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, και η προστασία της ακοής είναι επομένως ένα επαρκές μέσο για την πρόληψη της βλάβης της ακοής.
Ποιες είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους όταν εκτίθενται σε 80 ντεσιμπέλ και άνω; Και ποιοι κανόνες ισχύουν για την ηχορύπανση αυτή βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας;
Τι λέει ο νόμος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία σχετικά με τον υπερβολικό θόρυβο στον χώρο εργασίας;
Ο νόμος για τις συνθήκες εργασίας, που συνήθως αναφέρεται ως νόμος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, ρυθμίζει σε ποια επίπεδα θορύβου οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να εργάζονται με προστασία ακοής και πότε οι εργοδότες υποχρεούνται να την προσφέρουν. Ο νόμος προϋποθέτει μια ημερήσια δόση θορύβου που μετράται σε μια 8ωρη εργάσιμη ημέρα.
- Ο νόμος περί υγείας και ασφάλειας στην εργασία απαιτεί από τους εργοδότες να διαθέτουν προστασία της ακοής όταν ο θόρυβος στο χώρο εργασίας υπερβαίνει τα 80 dB(A) σε καθημερινή βάση. Οι εργαζόμενοι δεν είναι τότε ακόμη υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν αυτή την προστασία ακοής.
- Μόλις η ένταση του ήχου φτάσει τα 83 dB(A), οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εργάζονται μόνο για 4 ώρες χωρίς προστασία ακοής. Στη συνέχεια, πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρχει "απαράδεκτα υψηλός κίνδυνος βλάβης της ακοής". Επιπλέον, δεν πρέπει στη συνέχεια να υπάρχει υψηλή στάθμη θορύβου κατά τις υπόλοιπες 4 ώρες.
- Ωστόσο, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικά ακοής καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους, εάν εκτίθενται σε επίπεδα θορύβου που υπερβαίνουν τα 85 dB (A) σε καθημερινή βάση.
- Πρέπει επίσης να καταρτιστεί σχέδιο δράσης εάν η στάθμη υπερβαίνει τα 85 dB (A).
- Εάν μετρηθεί επίπεδο θορύβου 87 dB (A) στο αυτί (λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι φορούν ήδη ηχοπροστατευτικά μέσα), πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την άμεση μείωση αυτού του υπερβολικού θορύβου.
- Ο νόμος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία ορίζει επίσης ότι οι εργοδότες πρέπει να ενημερώνουν επαρκώς το προσωπικό τους σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει ο θόρυβος.
- Οι εργαζόμενοι έχουν επίσης το δικαίωμα να υποβληθούν σε τεστ ακοής. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ελέγξουν αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδεικνύονται αποτελεσματικά.
Πώς μετρώνται τα επίπεδα θορύβου;
Μπορείτε να προσδιορίσετε το επίπεδο θορύβου με ένα ντεσιμπέλ. Αυτό δείχνει το επίπεδο θορύβου σε ντεσιμπέλ (dB). Κατά τη μέτρηση εφαρμόζεται το λεγόμενο φίλτρο A. Αυτό λαμβάνει υπόψη την ευαισθησία του αυτιού στις διάφορες ηχητικές συχνότητες. Ως εκ τούτου, η στάθμη του ήχου εκφράζεται σε dB(A).
Πόσο δυνατά είναι πραγματικά τα 80 dB (A);
Οι ποσότητες ντεσιμπέλ που πρέπει να υπομείνουν τα αυτιά μας γίνονται πραγματικά σαφείς μόνο όταν γίνονται συγκεκριμένα. Μια κανονική συζήτηση με κάποιον αντιστοιχεί σε ένταση ήχου περίπου 60 dB (A). Δεν μπορείτε πλέον να καταλάβετε κάποιον που στέκεται σε απόσταση 1 μέτρου ή πρέπει να υψώνετε συνεχώς τη φωνή σας; Τότε οι πιθανότητες είναι ότι ο ήχος είναι πάνω από 80 dB(A).
Παρεμπιπτόντως, οι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται πάντα μια ένταση ήχου άνω των 80 ντεσιμπέλ ως δυσάρεστη ή επώδυνη. Κατά συνέπεια, δεν αντιλαμβάνονται πάντα ότι η καθημερινή έκθεση σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί τελικά να βλάψει την ακοή τους. Επομένως, είναι συνετό να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε προστασία της ακοής ήδη από τα 80 dB (A).
Ποιες είναι οι συνέπειες του μεγάλου και δυνατού θορύβου;
Τα προβλήματα ακοής που προκαλούνται από τα υπερβολικά επίπεδα θορύβου στο χώρο εργασίας είναι μία από τις πιο συχνές επαγγελματικές ασθένειες. Όχι μόνο επιδεινώνεται η ακοή των εργαζομένων, αλλά μπορεί επίσης να υποφέρουν από εμβοές ή εμβοές. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό προκαλείται από μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο. Τα υπερβολικά επίπεδα θορύβου εμφανίζονται σε όλα τα είδη επαγγελματικών ομάδων.
Δεν επηρεάζονται μόνο οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών, οι αγρότες, το προσωπικό της άμυνας, οι εργάτες ξύλου και μετάλλου, οι αστυνομικοί ή οι οδηγοί φορτηγών και περονοφόρων. Οι DJs, οι μουσικοί και τα άτομα που εργάζονται στη νυχτερινή ζωή, στις πισίνες, στα γυμναστήρια, στα κέντρα αναψυχής και στους παιδικούς σταθμούς κινδυνεύουν επίσης περισσότερο από μόνιμη βλάβη της ακοής.
Τι μπορούν να κάνουν οι ίδιες οι εταιρείες κατά του θορύβου;
Εκτός από την προκαλούμενη από το θόρυβο βαρηκοΐα ή την προκαλούμενη από το θόρυβο κώφωση, τα υψηλά επίπεδα θορύβου μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα συγκέντρωσης, άγχος, κόπωση και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επομένως, είναι σημαντικό για τις εταιρείες να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα προβλήματα αυτά.
Εξάλλου, κάθε οργανισμός επωφελείται από το υγιές και καλά λειτουργικό προσωπικό. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να επενδύσετε σε πιο αθόρυβες μεθόδους παραγωγής και σε μηχανήματα που κάνουν λιγότερο θόρυβο. Οι ηχομονωτικές καμπίνες μπορούν επίσης να μειώσουν την όχληση. Επιπλέον, οι εργοδότες θα μπορούσαν να επιλέξουν να εκθέτουν τους εργαζομένους σε θόρυβο για λιγότερες ώρες την ημέρα.
Προσαρμοσμένη προστασία ακοής otoplastics
Εκτός από το γεγονός ότι η προστασία της ακοής σε επίπεδα άνω των 85 dB (A) είναι υποχρεωτική, οι εργοδότες μπορούν να ενημερώνουν εκτενώς το προσωπικό τους για τους κινδύνους του θορύβου και να το ενθαρρύνουν να φοράει προστασία της ακοής ακόμη και σε επίπεδα θορύβου 80 dB(A). Οι εργαζόμενοι επωφελούνται ιδιαίτερα από τις προσαρμοσμένες ωτοπλαστικές. Αυτές οι ωτοασπίδες προσαρμόζονται πλήρως στο άτομο που τις φοράει και εγγυώνται βέλτιστη άνεση στη χρήση.
Τα ωτοπλαστικά μειώνουν τα επίπεδα θορύβου κατά περίπου 15 έως 25 dB(A). Επιπλέον, μπορούν να εξοπλιστούν με διάφορα φίλτρα. Αυτό καθιστά δυνατή την παροχή της κατάλληλης προστασίας από οποιαδήποτε πηγή θορύβου. Η Audinc παρέχει προστασία ακοής για τις βιομηχανίες μετάλλου, βιομηχανίας, ασφάλειας, εκτύπωσης, νυχτερινής διασκέδασης, κατασκευών και τροφίμων.