Ο υπερβολικός και πολύ δυνατός θόρυβος στην εργασία μπορεί να βλάψει την ακοή σας. Η εργασιακή βλάβη της ακοής βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των επαγγελματικών ασθενειών στις Κάτω Χώρες, μαζί με τις ψυχικές και σωματικές διαταραχές- από όλες τις επαγγελματικές ασθένειες, περίπου μία στις τρεις είναι αναφορά για βλάβη της ακοής. Μεταφρασμένο, αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στις Κάτω Χώρες κινδυνεύουν από κώφωση που σχετίζεται με τον θόρυβο ή από απώλεια ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο. Στην πράξη, ο αριθμός των περιπτώσεων βλάβης της ακοής είναι πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερος, επειδή πολλοί άνθρωποι με πρόβλημα ακοής δεν συνδέουν αμέσως την πάθηση με το εργασιακό τους περιβάλλον. Εξαιτίας αυτού, είναι καλό να γνωρίζετε τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για βλάβη της ακοής.
Η βλάβη της ακοής συμβαίνει επειδή οι δονητικές τρίχες στο αυτί καταστρέφονται. Η γήρανση μπορεί να αποτελέσει αιτία, αλλά και η έκθεση σε δυνατούς θορύβους. Η ηχητική πίεση υπερφορτώνει τις βλεφαρίδες και τις καταστρέφει. Στη συνέχεια δεν μεταδίδουν πληροφορίες ή μεταδίδουν λάθος πληροφορίες, με αποτέλεσμα να ακούτε χειρότερα ή μόνο τσιρίδες ή μουρμουρητά. Αυτή η φθορά δεν μπορεί να θεραπευτεί.
Η επικοινωνία είναι υψίστης σημασίας σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια συνάντηση εργασίας ή μια οδηγία ασφαλείας. Επιπλέον, η απροβλημάτιστη επικοινωνία συμβάλλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας. Ένας εργαζόμενος με κακή ακοή μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα από αυτή την άποψη. Εκτός από βλάβες στην ακοή, ο υπερβολικός και δυνατός θόρυβος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόπωση, προβλήματα συγκέντρωσης, άγχος και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται επίσης, καθώς τα προειδοποιητικά σήματα δεν ακούγονται ή ακούγονται λιγότερο καλά. Τα παράπονα που προκαλούνται από τον επιβλαβή θόρυβο επηρεάζουν συχνά τις απουσίες. Ο συνδυασμός ψυχολογικών και σωματικών παραπόνων λόγω της ηχορύπανσης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη ή επαγγελματική εξουθένωση στις χειρότερες περιπτώσεις.
Για την προστασία των εργαζομένων από βλάβες στην ακοή, οι εργοδότες πρέπει να προσδιορίζουν τους χώρους και τις δραστηριότητες όπου ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι. Θα πρέπει να λαμβάνονται (πρόσθετα) μέτρα και να παρακολουθείται η αποτελεσματικότητά τους.
Ήχος
Ο ήχος μπορεί να περιγραφεί ως η ακουστική μεταβολή της πίεσης του αέρα. Εάν η διαφορά στην πίεση του αέρα είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο αυτί. Όταν εκτίθεστε σε μεγάλη δόση ήχου, μπορεί να εμφανιστεί προσωρινή απώλεια ακοής ή εμβοές ή μπορεί να αντιληφθείτε έναν ήχο μπιπ. Με περιστασιακή έκθεση, η ακοή θα μπορέσει να ανακάμψει από αυτά τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Αντίθετα, με συχνή έκθεση, μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη της ακοής. Η βλάβη αυτή μπορεί να εμφανιστεί οξέως, αλλά συνήθως εμφανίζεται σταδιακά. Όταν ένα άτομο πάσχει από σταδιακά εμφανιζόμενη βλάβη της ακοής, αυτή μπορεί να εκδηλωθεί στις ακόλουθες καταστάσεις:
- ο ενδιαφερόμενος αυξάνει την ένταση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης
- συχνά αρχίζει να μιλάει ο ίδιος πιο δυνατά
- δυσκολεύεται να κάνει ένα τηλεφώνημα ή μια συζήτηση σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον
- δεν μπορεί πλέον να ακούσει ήπιους ή υψηλούς ήχους
- μερικές φορές ακούει ήχους βουητό, σφύριγμα ή μπιπ.
Σε ποιες επαγγελματικές ομάδες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στην ακοή;
Ο αριθμός των αναφορών ασθενείας λόγω βλάβης της ακοής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα απασχόλησης. Η βλάβη της ακοής στους τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας αποτελεί γνωστό πρόβλημα, εν μέρει λόγω του θορύβου που προκαλείται από τη χρήση βαρέων μηχανημάτων. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός άλλων επαγγελμάτων παρουσιάζει επίσης τον κίνδυνο βλάβης της ακοής. Σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες, η βλάβη της ακοής τείνει να εμφανίζεται σταδιακά, οπότε συχνά δεν συνδέεται άμεσα με την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Επαγγέλματα που επηρεάζονται από υψηλά επίπεδα θορύβου είναι:
- εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών
- μεταλλουργοί και ξυλουργοί
- κυβερνητικό προσωπικό, όπως η αστυνομία και η άμυνα
- αγρότες
- οδηγοί φορτηγών
- οδηγοί περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων
- μουσικοί
- disc jockeys
Ωστόσο, ο επιβλαβής θόρυβος εμφανίζεται και σε λιγότερο προφανείς χώρους, όπως παιδικοί σταθμοί, κέντρα αναψυχής, πισίνες και γυμναστήρια. Για παράδειγμα, οι καθηγητές φυσικής αγωγής κινδυνεύουν από βλάβη της ακοής όταν διδάσκουν σε γυμναστήρια ή αθλητικές αίθουσες με κακή ακουστική. Ο συνδυασμός του τριξίματος των αθλητικών παπουτσιών, του αναπηδήματος των μπαλών, του τσιριχτού ήχου των σφυριχτών του διαιτητή, του χτυπήματος των μπαστουνιών του χόκεϊ και των φωνών μιας ολόκληρης ομάδας παιδιών παράγει έναν χείμαρρο θορύβου. Η κακή ακουστική, που προκαλείται από το φινίρισμα των συχνά μεγάλων και ψηλών χώρων με σκληρά υλικά, δημιουργεί μεγάλο χρόνο αντήχησης που έχει ως αποτέλεσμα ενοχλητικές ανακλάσεις του ήχου. Αυτές οι ανακλάσεις μπορεί να έχουν ενοχλητικές επιπτώσεις σε άτομα που βρίσκονται στο δωμάτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού, οι καθηγητές μηχανικής και οι καθηγητές κολύμβησης διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης της ακοής.
Οι άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο της φιλοξενίας, για παράδειγμα σε ένα πολυσύχναστο καφέ, έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο βλάβης της ακοής. Οι οδοντικοί υγιεινολόγοι και οι σοβατζήδες χρησιμοποιούν συσκευές που κάνουν συνεχή θόρυβο κατά τη χρήση τους. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της ακοής με την πάροδο του χρόνου. Το προσωπικό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και οι αξιωματικοί μηχανών επηρεάζονται επίσης συχνά από δυνατούς θορύβους κατά την εργασία τους.
Πότε ο θόρυβος είναι επιβλαβής;
Ο αντιληπτός αριθμός ντεσιμπέλ διαφέρει από χώρο εργασίας σε χώρο εργασίας. Σε ένα μέσο γραφείο εργάζεστε σε 50 ντεσιμπέλ, ενώ στον διάδρομο προσγείωσης σε ένα αεροπλάνο που αναχωρεί έχετε να αντιμετωπίσετε 140 ντεσιμπέλ. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια σειρά από επαγγέλματα που βρίσκονται στο ενδιάμεσο:
Έκκληση και αριθμός ντεσιμπέλ
Ήσυχο γραφείο εργαζομένων 50 dB
Σερβιτόρος 55-75 dB
Δάσκαλος 75 dB
Υπάλληλος παιδικής μέριμνας 70-80 dB
Εργάτης διανομής 70-84 dB
Υπάλληλος ΜΕΘ 45-85 dB
Οδηγός φορτηγού 75-90 dB
Μοτοσικλετιστής 90 dB
Εκπαιδευτής αθλημάτων 70-93 dB
Εκπαιδευτής κολύμβησης 80-100 dB
Οδοντίατρος 70-92 dB
Προσωπικό μπαρ 90-102 dB
Προσωπικό γυμναστηρίου 95-100 dB
Προσωπικό συναυλιών 110 dB
Το επίπεδο θορύβου από το οποίο μπορεί να υποστείτε μόνιμη βλάβη στην ακοή σας ξεκινά γύρω στα 80 ντεσιμπέλ. Η βλάβη της ακοής εξαρτάται από το πόσο συχνά και για πόσο καιρό εκτίθεστε στο επίπεδο αυτό.
Νομοθεσία περί θορύβου
Σύμφωνα με το Πρότυπο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, είναι επιβλαβές για έναν εργαζόμενο να εργάζεται σε 80 ντεσιμπέλ για οκτώ ώρες. Εάν το επίπεδο θορύβου υπερβαίνει συνεχώς τα 80 ντεσιμπέλ, μπορεί να προκληθεί βλάβη στην ακοή ήδη μέσα σε μία εργάσιμη ημέρα. Για να σας δώσουμε μια μικρή ιδέα: αν δεν μπορείτε πλέον να καταλάβετε ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σε απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον, το επίπεδο θορύβου είναι κατά πάσα πιθανότητα πάνω από 80 dB. Οι εργοδότες είναι νομικά υποχρεωμένοι να προλαμβάνουν κάθε βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης της ακοής, στο προσωπικό τους. Επιπλέον, ο ίδιος ο εργαζόμενος έχει επίσης ορισμένες υποχρεώσεις.
Όπως διαβάσατε νωρίτερα, τα επίπεδα ήχου εκφράζονται σε ντεσιμπέλ (dB) και κάθε αυτί έχει διαφορετική ευαισθησία σε διάφορες συχνότητες. Για να ληφθεί αυτό υπόψη, ο ήχος μετράται με ένα φίλτρο Α. Το επίπεδο θορύβου εκφράζεται στη συνέχεια στη μονάδα dB(A). Σχετικά με το θόρυβο στο χώρο εργασίας, οι ακόλουθοι κανόνες ορίζονται από το νόμο:
- ο εργοδότης οφείλει να διαθέτει προστατευτικά ακοής εάν ο εργαζόμενος εκτίθεται καθημερινά σε επίπεδα άνω των 80 dB(A)
- ο εργαζόμενος υποχρεούται να φοράει προστατευτικά ακοής όταν η ημερήσια έκθεση υπερβαίνει τα 85 dB(A)
- όταν η έκθεση υπερβαίνει τα 85 dB(A), πρέπει να καταρτίζεται σχέδιο δράσης. Αυτό το σχέδιο δράσης αποτελεί μέρος μιας RI&E, μιας καταγραφής και αξιολόγησης κινδύνων. Προσδιορίζει τους κινδύνους και τους κινδύνους για το προσωπικό μιας επιχείρησης. Εξετάζει ποιοι επαγγελματικοί κίνδυνοι υπάρχουν και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι ή/και οι μεγαλύτεροι. Το σχέδιο δράσης πρέπει να καθιστά σαφές ποια μέτρα θα ληφθούν για την πρόληψη της βλάβης της ακοής. Το σχέδιο πρέπει να αξιολογείται τακτικά.
- σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου των 87 dB(A), ο θόρυβος πρέπει να μειωθεί αμέσως κάτω από το όριο (το όριο μετράται στο αυτί, λαμβανομένων υπόψη των προστατευτικών ακοής)
- οι εργοδότες πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζομένους για τον κίνδυνο του θορύβου
- για να διαπιστωθεί αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποτελεσματικά, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να υποβάλλονται σε ακουστικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια.
Για να έχετε μια ιδέα για το πόσο γρήγορα κινδυνεύει κάποιος να υποστεί βλάβη της ακοής σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο θορύβου, παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι χώροι εργασίας με τον (μέσο) αριθμό των ντεσιμπέλ και τον αριθμό των ωρών ασφαλούς εργασίας στο επίπεδο dB:
Τοποθεσία, αριθμός dB και αριθμός ασφαλούς χρόνου
Πισίνα 80 dB - 8 ώρες
Εργαστήριο κατασκευών 86 dB - 1 ώρα
Εργαστήριο μετάλλων 95 dB - 15 λεπτά
Ντισκοτέκ 102 λιγότερο από 5 λεπτά
Πώς μπορεί να προληφθεί η βλάβη της ακοής;
Για τον προσδιορισμό της ημερήσιας δόσης θορύβου, ο νόμος υποθέτει οκτάωρες εργάσιμες ημέρες. Η έκθεση των εργαζομένων σε θόρυβο για λιγότερο χρόνο μπορεί να μειώσει το φορτίο. Εάν η διάρκεια μειωθεί στο μισό, η μείωση θα είναι 3 dB(A). Έτσι, για μια οκτάωρη έκθεση σε 83 dB(A), η επιβάρυνση σε τέσσερις ώρες θα γίνει 80 dB(A), υποθέτοντας ότι η δόση θορύβου είναι σημαντικά χαμηλότερη κατά τη διάρκεια των άλλων τεσσάρων ωρών.
Για να μειώσει τον επιβλαβή θόρυβο στον χώρο εργασίας, ο εργοδότης μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα:
- μπορεί να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει πιο αθόρυβα μηχανήματα
- μπορεί να αναπτύξει (ή έχει αναπτύξει) πιο αθόρυβες μεθόδους παραγωγής
- μπορεί να τοποθετήσει τα μηχανήματα σε ειδικά, ηχομονωμένα ερμάρια
- μπορεί να βάλει το προσωπικό του να εργάζεται σε ηχομονωμένους θαλάμους
- μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει το χρόνο έκθεσης όσο το δυνατόν περισσότερο.
Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα ή δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συσκευές προστασίας της ακοής.
Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συχνά αγνοούν τα επίπεδα θορύβου στο χώρο εργασίας και τους πρόσθετους κινδύνους βλάβης της ακοής στις κατασκευές και σε όλους τους άλλους επαγγελματικούς τομείς. Όταν αντιμετωπίζετε καθημερινά θόρυβο στον χώρο εργασίας, συνιστάται ιδιαίτερα η (προληπτική) προστασία της ακοής.
Στους τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας, τα προστατευτικά ακοής είναι τα πιο συνηθισμένα: το 70,6% των εργαζομένων χρησιμοποιούν τακτικά προστατευτικά ακοής. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η προστασία της ακοής δεν χρησιμοποιείται σε όλους τους τομείς από τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν θόρυβο κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Το ποσοστό είναι ήδη σημαντικά χαμηλότερο στον τομέα των επιχειρήσεων (36%), της γεωργίας (33,6%), των μεταφορών (27,5%) και της αναψυχής (20,7%) και, ειδικότερα, στην υγειονομική περίθαλψη (7,3%), τη φιλοξενία (7,1%) και την εκπαίδευση (10,3%), χρησιμοποιείται σπάνια παρά τα υψηλά επίπεδα θορύβου. Τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από την έκθεση "Επαγγελματικές ασθένειες σε αριθμούς" της NCvB και την Εθνική Έρευνα Συνθηκών Εργασίας της TNO.
Προστασία της ακοής στην εργασία
Om de risico’s op het ontstaan van gehoorschade door blootstelling aan lawaai te verminderen kun je gebruik maken van gehoorbeschermers zoals otopolastieken. Dat zijn oordoppen op maat. Door de precieze pasvorm, gemaakt op jouw oor, zitten ze zeer comfortabel. In de otopolastieken zit een filter dat zorgt voor een perfecte demping van vervelende geluiden. Omdat er verschillende filters bestaan, is er voor elke situatie een geschikte filter te vinden en op de oordop te bevestigen is. De oordoppen zijn gemaakt van een flexibel en zacht materiaal, wat het draagcomfort ten goede komt. Otopolastieken zijn een zeer goede gehoorbescherming op het werk: ze zijn klein en vallen nauwelijks op, maar gaan jaren mee. Ze doen op subtiele wijze erg goed hun werk en zijn een zeer goede investering voor je oren.