Όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά το θόρυβο γύρω τους. Αλλά πότε αυτός ο ήχος θεωρείται "θόρυβος" και πότε είναι πραγματικά επιβλαβής για την ακοή σας; Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε το πρότυπο υγείας και ασφάλειας στην εργασία όσον αφορά τον θόρυβο, πόσα ντεσιμπέλ είναι επιβλαβή για τα αυτιά σας και τι μπορείτε όλοι να κάνετε εσείς οι ίδιοι για να αποτρέψετε τη βλάβη από τον θόρυβο στον χώρο εργασίας.
Πότε οι ήχοι είναι επιβλαβείς;
Όταν πρέπει να αντιμετωπίζετε υπερβολικά δυνατούς θορύβους για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά η ακοή σας. Αλλά πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό και πώς υπολογίζεται;
Ο θόρυβος μπορεί να είναι ενοχλητικός για την ακοή, ανάλογα με τη διάρκεια της έκθεσης και την ένταση του ήχου. Πόσα ντεσιμπέλ είναι ενοχλητικά; Θόρυβος πάνω από 80 ντεσιμπέλ μπορεί ήδη να προκαλέσει βλάβη στην ακοή με παρατεταμένη έκθεση. Όταν ο ήχος υπερβαίνει τα 100 ντεσιμπέλ, μόνο η βραχυπρόθεσμη έκθεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι συναυλίες με δυνατή μουσική, τα βαριά μηχανήματα ή οι προσωρινά δυνατοί θόρυβοι αποτελούν γρήγορα τεράστιους κινδύνους. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται ανά πάσα στιγμή να προσαρμοσμένες ωτοασπίδες για την καλύτερη προστασία της ακοής.
Αυτοί οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να βλάψουν τα τριχωτά κύτταρα στα αυτιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βλάβη της ακοής. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ακοής σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλες ασθένειες της ακοής. Σκεφτείτε τις εμβοές, μια ασθένεια της ακοής κατά την οποία έχετε έναν ήχο μπιπ στο αυτί σας. Αυτό το σφύριγμα μπορεί να είναι προσωρινό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι εμβοές είναι ακόμη και μια χρόνια πάθηση.
Ποια είναι η κλίμακα dB(A);
Τα ντεσιμπέλ υπολογίζονται χρησιμοποιώντας την κλίμακα dB(A). Τι ακριβώς είναι αυτή η κλίμακα και πώς υπολογίζει σωστά τον αριθμό των ντεσιμπέλ; Η κλίμακα dB(A) είναι μοναδική επειδή μετράει τον ήχο με βάση την ισχύ του, όπως γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί, και όχι μόνο την ένταση του ήχου. Επειδή η ακοή μας είναι πιο ευαίσθητη σε ορισμένες συχνότητες, η κλίμακα dB(A) δίνει έμφαση στους ήχους μεταξύ 500 και 6000 Hz, όπου το αυτί είναι πιο ευαίσθητο. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν και να ανεχτούν καλύτερα τους χαμηλότερους ήχους, παρά τους υψηλότερους.
Οι υψηλότεροι τόνοι συχνά γίνονται αντιληπτοί ως δυνατοί ή/και επώδυνοι από το ανθρώπινο αυτί. Αυτή η κλίμακα είναι σημαντική για την αξιολόγηση του πόσο επιζήμιοι είναι οι ήχοι για την ακοή. Η μοναδικότητά της είναι ότι η κλίμακα αυτή δεν είναι άμεσα γραμμική. Αυτό σημαίνει ότι ο ήχος που είναι 120 ντεσιμπέλ δεν είναι άμεσα δύο φορές πιο δυνατός από τα 60 ντεσιμπέλ. Η κλίμακα αυτή χειρίζεται την ένταση του ήχου καθώς και την επίδρασή του στην ακοή. Όπου οι υψηλότεροι ήχοι γίνονται αντιληπτοί ως πιο δυνατοί από τους χαμηλότερους ήχους. Για παράδειγμα, ένας τσιριχτός συναγερμός μπορεί να ακούγεται πολύ υψηλότερα σε αυτή την κλίμακα, από ό,τι χαμηλοί δυνατοί θόρυβοι από ένα μηχάνημα.
Παραδείγματα επιπέδων ντεσιμπέλ
Επομένως, μπορούν να διακριθούν διαφορετικά επίπεδα ντεσιμπέλ. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαφορές στα ντεσιμπέλ και μόνο όταν πρόκειται για ομιλία.
- Μια συζήτηση: μια συνηθισμένη συζήτηση έχει κατά μέσο όρο την τιμή των 60 ντεσιμπέλ. Αυτό είναι τόσο δυνατό όσο ο ήχος των βατράχων που κρώζουν.
- Ψιθυρίζοντας: Ο ψίθυρος έχει μόνο 30 ντεσιμπέλ. Αυτό είναι μόνο 10 ντεσιμπέλ δυνατότερο από το θρόισμα των φύλλων.
- Ένα παιδί που κλαίει: μπορεί να παράγει τόσα ντεσιμπέλ, δηλ. 80 ντεσιμπέλ, όσα και ένα σκούτερ που περνάει με ταχύτητα.
- Ντισκοτέκ: Κατά μέσο όρο, ο θόρυβος σε μια ντισκοτέκ είναι περίπου 110 ντεσιμπέλ. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με ένα κομπρεσέρ.
- Ακούγοντας μουσική: η ακρόαση μουσικής μέσω ακουστικών μπορεί να είναι επιβλαβής. Ο αριθμός των ντεσιμπέλ εδώ ανεβαίνει σημαντικά. Πόσα ντεσιμπέλ επιβλαβών ακουστικών είναι τόσο χαμηλά όσο 85 ντεσιμπέλ.
Οτιδήποτε από 130 ντεσιμπέλ και πάνω μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει αντιληπτό ως επώδυνο στο αυτί. Σκεφτείτε τον ήχο της εκκίνησης ενός ιπτάμενου κινητήρα. Ή έναν πυροβολισμό, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 140 ντεσιμπέλ. Ακόμη και η απλή έκθεση σε αυτούς τους ήχους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή.
Νόμιμο επίπεδο ντεσιμπέλ για εργασία
Το πόσα ντεσιμπέλ θεωρούνται ενοχλητικά στην πράξη διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο κίνδυνος βλάβης της ακοής από υπερβολικά δυνατούς ήχους αυξάνεται όχι μόνο ανάλογα με την ποσότητα των ντεσιμπέλ, αλλά και με τη διάρκεια της έκθεσης στον συγκεκριμένο ήχο. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμα πρότυπα για τον προσδιορισμό του πόσα ντεσιμπέλ είναι επιβλαβή. Για μια ευχάριστη και ασφαλή εργασιακή ατμόσφαιρα, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα πρότυπα.
Σύμφωνα με το Πρότυπο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ένας εργαζόμενος μπορεί να εκτίθεται σε 80 ντεσιμπέλ για το πολύ οκτώ ώρες την ημέρα. Για κάθε τρία ντεσιμπέλ παραπάνω, ο επιτρεπόμενος αριθμός ωρών μειώνεται στο μισό. Επίσης, όταν εκτίθεται σε 85 ντεσιμπέλ ή περισσότερο, είναι υποχρεωτικό να προστασία της ακοής φθορά. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο βλάβης από το θόρυβο στο χώρο εργασίας. Εδώ υπάρχουν ειδικά ωτοασπίδες εργασίας για ή στην περίπτωση των κατασκευών, υπάρχει επίσης ειδική προστασία ακοής για κατασκευές.
Ειδικά στις κατασκευές και την εστίαση, είναι σημαντικό να τηρούνται αυτά τα ανώτατα όρια. Εάν ο θόρυβος στο χώρο εργασίας υπερβαίνει τα 87 ντεσιμπέλ, ο εργοδότης σας είναι μάλιστα υποχρεωμένος να μειώσει αυτό το όριο θορύβου.
Ως εργαζόμενος, έχετε επίσης το δικαίωμα να ζητήσετε δοκιμές θορύβου για το χώρο εργασίας σας, προκειμένου να διαπιστώσετε εάν υπερβαίνεται το επιτρεπόμενο όριο των ντεσιμπέλ.
Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία / πρότυπο αναψυχής
Συνεπώς, ο προσδιορισμός ενός ασφαλούς επιπέδου θορύβου εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο παράγεται ο θόρυβος. Εκτός από το Πρότυπο Υγείας και Ασφάλειας, υπάρχει και το Πρότυπο Αναψυχής. Στο χώρο εργασίας, ισχύει το Πρότυπο Υγείας και Ασφάλειας. Για τον ελεύθερο χρόνο, ισχύει το πρότυπο για τον ελεύθερο χρόνο.
Το πρότυπο υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι αυστηρότερο και εδώ προϋποθέτει 80 ντεσιμπέλ για οκτώ ώρες την ημέρα. Για κάθε τρία επιπλέον ντεσιμπέλ, η επιτρεπόμενη έκθεση μειώνεται στο μισό. Έτσι, επιτρέπεται η έκθεση σε 83 ντεσιμπέλ για το πολύ τέσσερις ώρες την ημέρα. Εάν εκτίθεστε σε 86 ντεσιμπέλ στο χώρο εργασίας, επιτρέπεται να εκτίθεστε σε αυτά μόνο για 2 ώρες. Αυτό το πρότυπο υγείας και ασφάλειας είναι σημαντικό για την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι μπορούν ακόμη και να διεκδικήσουν αποζημίωση ή να επιτύχουν αλλαγή χώρου εργασίας με βάση αυτό το πρότυπο.
Το Leisure Standard είναι λίγο πιο επιεικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υποθέτει ότι "επηρεάζεστε" από αυτό για λιγότερες ώρες την ημέρα. Για παράδειγμα, δεν πηγαίνετε σε μια συναυλία για 8 ώρες, αλλά εκτίθεστε σε αυτόν τον πιο δυνατό θόρυβο μόνο για λίγες ώρες στον τομέα της αναψυχής. Επομένως, το πρότυπο για τον ελεύθερο χρόνο ξεκινά επίσης από τα 88 ντεσιμπέλ. Αυτό υπόκειται επίσης σε έναν αύξοντα τύπο έκθεσης και αύξησης των ντεσιμπέλ.
Υποφέρετε από ηχορύπανση; Μάθετε περισσότερα εδώ συμβουλές κατά της βλάβης της ακοής Και πώς να αποφύγετε τα πονεμένα αυτιά.